Tiivistelmä vetoomuksesta

Tiivistelmä vetoomuksesta, 7. elokuuta 2020

Hyvät Suomen koronastrategiasta vastaavat poliittiset päättäjät ja terveydenhuollon ammattilaiset,

Me, koronavirukseen sairastuneet ja taudin pitkittyneistä oireista kärsivät, vetoamme suomalaisiin päättäjiin ja terveydenhuollon viranomaisiin seuraavissa seikoissa:

  • ottamaan huomioon pitkittyneesti oireilevien covid-19-potilaiden odotettua suurempi lukumäärä sekä näiden potilaiden kuukausiksi ja mahdollisesti pysyvästi alentunut toiminta- ja työkyky
  • olemaan tietoisia covid-19-taudin laajasta oirekirjosta (koskien myös ns. lievästi sairastuneita), joka voi koskettaa kaikenikäisiä ja myös riskiryhmiin kuulumattomia sekä ennen hyväkuntoisia potilaita.

Vetoamme teitä ottamaan käyttöön toimenpiteitä:

  • koronaviruksen lääketieteellisten ja taloudellisten pitkäaikaisvaikutusten tutkimuksen lisäämiseksi
  • koronaviruksen kattavammaksi diagnosoimiseksi ottaen huomioon muun muassa testaukseen liittyvät ongelmat sekä taudinkuvasta ja oireista jatkuvasti saatavan uuden tiedon
  • sairaalahoitoa vaatimattomista, mutta pitkäaikaisista oireista kärsivien potilaiden määrätietoisen hoidon ja kuntoutuksen aloittamiseksi
  • potilaiden tukemiseksi tarjoamalla riittäviä tukipalveluita myös sairauden pitkittyessä.

 Lisäksi pyydämme teitä:

  • huomioimaan pitkittyneiden oireiden inhimillisen ja kansantaloudellisen hinnan
  • torjumaan covid-19-virusta määrätietoisesti uusien sairaustapausten välttämiseksi.

Covid-19 on uusi sairaus ja sen testauskapasiteetti on riittämätön. Lisäksi laajasti käytössä olevan PCR-testin on todettu antavan valitettavan paljon vääriä negatiivisia tuloksia. Näin ollen sairastuneiden tai pitkittyneestä oirekuvasta kärsivien määrästä ole varmuutta Suomessa tai maailmalla. On kuitenkin syytä uskoa, että jopa 6 kk kestäneistä covid-19-oireista kärsivien ihmisten osuus sairastuneista on merkittävä. 

Useassa maassa kuten Suomessa, Ruotsissa, Isossa-Britanniassa ja Kanadassa ovat oirehtivat tehneet keskuudessaan kyselyitä pitkittyneestä oirekuvasta. Tulokset ovat olleet samankaltaisia: Positiivisen ja negatiivisen testituloksen saaneiden ja testaamattomien sairastuneiden välillä ei ole eroa oirekuvassa. Pitkittyneeseen oirekuvaan kuuluu jo tunnettujen oireiden lisäksi mitä moninaisimpia sydän- ja verisuoni-, hermosto-, iho-, hengityselinten- ja ruoansulatuselinten oireita sekä aivotoiminnan häiriöitä.

Koska testit eivät ole riittävän luotettavia ja itse virus on niin uusi, on perusteltua määritellä tapa diagnosoida covid-19-tauti ilman positiivista PCR-testitulosta. Tämä on ainoa keino varmistaa asiallinen hoidon saanti yksilön tasolla sekä sairauden aiheuttamien vaikutusten seuraaminen ja hallinta kansantalouden tasolla.

Me vetoomuksen allekirjoittaneet olemme pitkittyneestä covid-19-oirekuvasta kärsiviä henkilöitä tai heidän läheisiään. Olemme eri-ikäisiä ja eri taustaisia henkilöitä eri puolilta Suomea.

Vetoomuksen allekirjoittaneissa on myös potilaiden läheisiä ja ystäviä.

Autamme mielellämme kaikissa vetoomukseen liittyvissä asioissa. 

Koronaviruksen saaneet ja oireilevat keskusteluryhmän  https://www.facebook.com/groups/249123309557614  ja www.apuakoronaan.fi


ylläpitäjät Joni Savolainen,  joni.savolainen@gmail.com, Kirsi Tervo ja Kristiina Luostarinen 

sekä muut vetoomuksen kirjoittamiseen osallistuneet ryhmän jäsenet

%d bloggaajaa tykkää tästä: