Akuutti sairaalahoitoon vievä covid-19-tauti ei suinkaan ole suurin tekijä, joka aiheuttaa tällä hetkellä kärsimyksiä ja kustannuksia yksilön, yhteiskunnan ja kansantalouden tasolla. Osalle koronaan sairastuneista tauti jää pitkäaikaiseksi, kokonaisvaltaiseksi vaivaksi ja aiheuttaa pitkittynyttä sairastelua, jopa työkyvyttömyyttä.
Suomessa yleinen tietämys pitkäaikaisen koronan lääketieteellisistä ja taloudellisista vaikutuksista on vielä vähäistä, joten vertaistukiryhmämme ”Koronaviruksen saaneet ja oireilevat” on päättänyt toimia aktiivisesti tietoisuuden lisääjänä. Haluamme, että eri tahot ottavat nykyisen covid-19-tilanteen vakavasti ja vetoamme asettamaan tilanteen vaatimat rajoitukset voimaan mahdollisimman nopealla aikataululla.
Lähestyimme teitä 12.8.2020 julkaistulla viestillä, jossa kerroimme pitkää koronaa sairastavien henkilöiden tilanteesta ja siitä, millaisia oireita heillä on ollut. Viestin liitteenä oleva vetoomus julkaistiin myös sivuillamme. https://apuakoronaan.fi/2020/08/06/vetoomus-paattajille/
Pyydämme teitä nyt tutustumaan seuraaviin liitetiedostoihin koronaviruksen aiheuttaman taudin laajasta oirekuvasta ja loppumattomista oireista.
Useimmat pitkään koronaan sairastuneista ovat perusterveitä henkilöitä, joilla ei ole ennestään kroonisia sairauksia. Sairastuneet ovat kaikenikäisiä, suuri osa nuoria aikuisia. Tauti pitkittyy myös osalla kotona ns. lievän taudin sairastaneilla, eikä se vaadi taustalle sairaala-/tehohoitoa.
YLE Spotlight teki aiheesta dokumentin, joka esitettiin ensimmäisen kerran televisiossa Yle FEM -kanavalla 23.11.2020.
https://areena.yle.fi/1-50318093
Aiheesta tehtiin myös Ylen sivuille uutinen:
SARS 2 -tutkijan, Seppo Parkkilan mukaan pitkään koronaan sairastuu arvioiden mukaan 10–30 prosenttia koronan sairastaneista. HUSin erikoislääkäri, dosentti Johanna Hästbacka on mukana laajassa suomalaisessa koronapotilastutkimuksessa. Hästbackan mukaan on selvää, että Suomessakin on kasvava joukko aiemmin työelämässä olleita, perusterveitä ihmisiä, jotka voivat oireilla erittäin vaikeasti ja pitkäaikaisesti koronan jälkeen.
Lääkärilehdessä julkaistiin 13.11.2020 pääkirjoitus ”PITKÄ COVID” on tunnistettava ja tunnustettava.
Huolemme ei kosketa vain jo tautiin sairastuneita, vaan myös niitä ihmisiä, jotka saattavat sairastua epidemian levitessä edelleen. HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi totesi 26.11.2020 valtioneuvoston koronainfossa, että ”vakava koronasairaus voi tulla oikeastaan kenelle vaan”. 27.11.2020 Mäkijärvi sanoi pääkaupunkiseudun koronainfossa, että koronaepidemian kehitys on tällä hetkellä samanlaista kuin keväällä.
Pyydämme, että otatte viestimme vakavasti ja pyritte kaikin käytettävissä olevin keinoin turvaamaan ihmisten terveyden.
Lisää aiheesta ja tilanteesta:
https://yle.fi/uutiset/3-11613115
Kunnioittavin terveisin Suomen covid-19-pitkäaikaissairaiden puolesta,
Joni Savolainen
Twitter: http://twitter.com/apuakoronaan